Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.tiistai 18. toukokuuta 2010

Tuntematon vyöhyke

Kun internetselain avautuu, ruudun alareunassa on ensin teksti "Tuntematon vyöhyke". Olen tänään astunut sellaiselle, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin. Olenhan salaa pitänyt itseäni jo jonkinlaisena puutarhaharrastelijana.

Ylimalkaisesti ja löysin rantein olen jo asiaa lähestynyt pitkin huhti- ja toukokuuta, mutta nyt puhutaan Vakavaa Asiaa. Tarkoitan tietenkin kesäkukkia.

Jo huhtikuun viimeisellä viikolla kylvin ulos unikoita, pioniunikoita, kosmoskukkaa ja harjaneilikoita (tai jotain muuta neilikkaa; siemenet sain erräänä kesänä hyvän ystävättäreni isän ihanalta Pirkko-morsiolta, terveisiä vain iloiseen Itä-Suomeen!), toukokuun aikana olen ehtinyt jatkaa rentoja ranneliikkeitä lisäunikoin ja taisi sinne joku unikonsiemenkin mennä (varokaa, meille tulee englantilainen niitty ilman heiniä!). Pitkän aikaa olen kuitenkin halunnut somistaa talomme sisääntulon ankean asfalttinurkkauksen silmää enemmän miellyttäväksi, ja tänään homma lähti isolla pamauksella käyntiin.

Silmiini sattui Järvenpään kukkatalossa tukevia, näyttäviä mustaksi maalattuja saviruukkuja. (Kiitos, taikasauva!) Eivätkä olleet hinnalla pilattuja, mitä lie poistoruukkuja. (KIITOS, taikasauva!) Kannoin sitten auton kyytiin viisi kappaletta oikein voimanaiselta näyttäen (nosta jaloilla, nosta jaloilla) ja ajelin onnellisena eteenpäin. Takana olikin jo reissu Järvenpään K-rautaan, jossa oli myytävänä kirjavalehtisiä kaukasianmaksaruohoja. Niissä on tuotekuvan perusteella hieman ikävän, sellaisen vanhanmummon alushousujen väriset kukat, mutta eipä niitä tarvitse kovin pitkään vuoden aikana sietää. Lehdet olivat se ratkaiseva tekijä.

Tuusulan Terrasta saalistin sitten jo kukkia niihin uusiin ruukkuihinkin. Violetti ja hennon vaaleanpunainen, melkein valkoinen tähtisilmä, kaksi riippaverbenaa (violetti ja valkoinen), hopealehteä, valkokukkaista lobeliaa ja hopeaputousta. Kaksi etummaista ruukkua sain niillä täyteen. Takariviin asettelin kolme astiaa odottamaan omia asukkejaan. Sinne tarvittaisiin jo jotain korkeaa ja näyttävää; nyt valmistuneet ruukut ovat selvästi sellaisia "reunaistutuksia".

Taidan laittaa matalan tuoksuherneen siemenet likoamaan ja kylvää niitä takariviin, reunimmaisten ruukkujen ulkolaidoille. Niiden sisälaitoihin sitten jotain vähintään puolimetristä ja keskimmäiseksi saa tulla vaikka joku 80-100-senttinen näyttävyys. Nyt harmittaa, etten kylvänyt tänä kesänä koristetupakoita. 'Lime green' ja valkotupakka olisivat sopineet ruukkuihin aivan erinomaisesti.

Huomenna lisää.

Ei kommentteja: