Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.perjantai 1. lokakuuta 2010

Frosty morn.

Tänään oli ensimmäinen pakkasaamu. Nurmikko oli kuurassa, samoin kasvit. Vaikka se kertoo vääjäämättä siitä, että väritön aika lähestyy, kyllä kuura kuitenkin tuo oman hohdokkuutensa puutarhaan.

Jättipoimulehti on minusta varsin viehättävä kasvi. Ei mikään varsinainen katseenvangitsija, mutta silti sitä on pakko aina pysähtyä katsomaan. Lehden muoto on elegantti, ja pidän kovasti siitä, miten siihen sateella kerääntyy vettä isoiksi helmiksi. Eikä tämä pakkasaamun asukaan ole hullumpi. Aika kiva kirjailu!


Purppuralehtisiä kasveja minulla on paljon. Ne tuovat syvyyttä istutuksiin, ja joskus myös tarvittavaa särmää. Ja ne, jos mitkä, näyttävät kuuraisina erityisen viehkoilta. Tässä esimerkkinä keijunkukka 'Palace purple'.

Vielä meillä kukitaankin. Ainakin tämä verikurjenpolvi yrittää olla niin kesää, niin kesää, että. Kukan väri on tähän aikaan syksystä erilainen kuin kesemmällä. Sävy on nyt paljon violetimpi.
'Brunette'-kimikki on yksi pitkäaikaisista ihastuksistani, ja niitä onkin ollut pihallani jo muutamia vuosia. Silti olen nähnyt sen huikeanvalkoiset kukat vain kerran. Ei ehdi, ei. Se on sääli, sillä purppurainen lehdistö ja se valtavan kirkas valkoisuus kukissa on aika pysäyttävä näky.
Valkoinen kesäpikkusydän, kuten vaaleanpunainen kaverinsakin, ovat minulla vähän mietintälistalla. Pidän kyllä tämän lehtien sävystä, se on kauniin harmaanvihreä, ja poikkeaa suurimmasta osasta muuta lehtimassaa, mutta nuo kukat eivät oikein minua puhuttele. En tiedä, miksi, varsinkin, kun niin moni muu puutarhaihminen vannoo näiden nimiin. Ovathan ne käteviä, kun ne kukkivat niin pitkään, mutta... Ehkä olen vähän kummallinen. En minä pidä keijunmekostakaan, jota taas valtaosa nettituttavistani rakastaa. Olenko vastarannan kiiski? Ehkä olen vastavirtaan uiva lohi.

Maksaruohot ovat myös suosikkikasvejani. Niitä tässä pihassa oli jo valmiiksi melkoinen määrä, erityisesti matalia lajeja. On keltamaksaruohoa, kaukasianmaksaruohoa, kamtsatkanmaksaruohoa, pääskynmaksaruohoa, turkestaninmaksaruohoa... Olen täydentänyt kokoelmaa valkomaksaruoholla, kaukasianmaksaruohon kirjavalehtisellä ja punalehtisellä muodolla, sekä näillä korkeilla törröttäjillä, joita niitäkin on jo aikamoinen määrä. 'Frosty morn' on mielestäni yksi kauneimmista, ja ihan nimensä mukainen.

(Uhhuh. Nyt on pakko lopettaa kaikki sijaistoiminnot ja tarttua imurinvarteen. Että mä inhoan siivoamista! Minusta on raivostuttavaa siivota ennen kuin alan siivota: lattioilla on hirveä määrä kaikkea, ja niiden nostelussa pois imurin ja mopin tieltä menee ikä ja terveys. Tarvitsen isomman kodin ja enemmän säilytystilaa. Lienen tässäkin maailman ainoa tuosta ongelmasta kärsivä ihminen.)

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Heh, ihan kuin en olisi sisäistänyt että syyskuun jälkeen tulee lokakuu ja että eilen oli syyskuun viimeinen päivä; nyt kun luin otsikkosi yläpuolelta 1. lokakuuta, järkytyin. MITÄ??? Lokakuuta!
Niinpä. Ihania kuvia, minäkin pidän purppuralehtisistä, niissä on sitä jotakin. Juuri hankin purppuraisen maksaruohon kuivaan penkkiini. Tuohon kimikkiin olen myös ihastunut, mutta en vielä hankkinut, hankintalistalle nyt ehdottomasti.

intopii kirjoitti...

On se, lokakuu. Ei auta itku markkinoilla.

Itse pärjään kuitenkin kohtalaisesti vielä tämän loppuvuoden (pimeydenkin) kanssa, kun on joulu, mitä odottaa. Tammikuu sen sijaan on kuukausista julmin (T.S. Eliot oli täysin väärässä, ukkorukka). Se on pitkä, pimeä, joulu on takana, ja koko ajan palelee. Brrr!

Inkivääri kirjoitti...

Ihania huurrekuvia, sinulla onkin kaikkia herkkuja siellä:) Olet todella ainoa moisen siivousonkelman kanssa kärvistelevä, ei kellään muulla semmoista, hehheh...8] Silloin ennen kun pojat vielä levitteli lattioille minulla oli semmoinen leveä pitkävartinen siivousharja, jolla vetelin kaikki keskilattialle, siitä sitten lelut yhteen ja roskat toiseen koriin, pienimmät imuriin. Niitä leluja sitten lajiteltiin, joskus:)

intopii kirjoitti...

Heh, inkivääri, kommenttisi innoittamana harkitsen blogini nimen muuttamista muotoon talikko ja harjanvarsi :-)

Muistelen kyllä, että rouvalla itselläänkin on sitä sun tätä kivaa pihallaan... Kiva, jos tykkäsit kuvista!