Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ikuisesti ihana - Rooma I

 Tässä sitä mentiin, nokka kohti Ikuista kaupunkia.
Tiber ja Pietarinkirkko, sekä yksi joen ylittävistä silloista. Kuten kuvasta näkyy, sää suosi!
Pietarinkirkon aukiolla - tiesittekö muuten, että kun aukiota katsoo ylhäältäpäin, se on avaimenreiän muotoinen. Paavi kun pitelee avaimia kaikkeen - oli kuhinaa. Vähän epätavallistakin kuhinaa. Aivan kuin jotakin olisi ollut tapahtumassa.

Jotakin todella tapahtuikin!

Huikea ensimmäinen päivä Roomassa. Jos tehtävälistalla oli paavin näkeminen, sen saattoi nyt ruksata tehdyksi ;-)
Piazza Navona on yksi Rooman suosituimmista aukioista, ainakin turistien mielestä.

Aukion keskipiste on Gian Lorenzo Berninin Neljän virran suihkulähde, Fontana di Quattro Fiumi. Bernini on muuten suunnitellut myös Pietarinkirkon aukion.
Aukion reunat on kehystetty pizzerioilla, ravintoloilla ja kahviloilla, joissa voi aistia paikallista tunnelmaa.
Aukion keskellä voi valita katutaiteilijoiden töistä mieluisimmat ja kaapata seinälleen aitoa italialaista taidetta.
SE suihkulähde, Nicolò Salvin suunnittelema Fontana di Trevi. Tähän heitetään kolikko olan yli, jos halutaan takaisin Roomaan (paluu onnistuu tosin ilmankin), ja tämän suihkulähteen Anita Ekberg teki kuuluisaksi kylpemällä siinä elokuvassa La dolce vita.
Suihkulähdettä vastapäätä on Benettonin vaateliike. Kivat maisemat.
Ken tästä käy, saa kaiken toivon! Tai ainakin elähdyttävän kokemuksen.
Kummityttö testasi Santa Maria de Cosmedin -kirkon seinässä olevassa Bocca della Veritàssa (Totuuden suu) omaa rehellisyyttään. Käsi säilyi, ei ollut huijannut, ainakaan pahasti :-)

Legenda siitä, että käsi katkeaa, jos on valehdellut, on jo keskiajalta, mutta maailmankuuluksi sen taisivat tehdä Gregory Peck ja Audrey Hepburn elokuvassa Loma Roomassa.
Borghesen ruhtinaan kesämökki, Villa Borghese. Nykyään museo.
Ja tässä sitten ihmisen pienuutta Colosseumin suuruuden äärellä.
Colosseumilla on ollut verhokatto, jota kuvassa pienenpieninä kärpäsenkakkoina (kannattaa klikata kuva suuremmaksi) näkyvät miehet vetelivät yleisön suojaksi tarvittaessa.

Kermakakkua italialaiseen tyyliin. Italian ensimmäisen kuninkaan, Vittorio Emanuele II:n, muistomerkki, jota kutsutaan myös Altare della Patriaksi eli isänmaan alttariksi. Jos en ihan väärin muista, siellä on myös tuntemattoman sotilaan hauta, mutta en ole käynyt tuossa sisällä koskaan.
Tässä kermakakku ja siihen sitten viime käynnin näköjään rakennettu näköalahissi nähtynä Rooman entisen keskustan, Forum Romanumin, huikeiden rakennusten ja raunioiden suunnalta. Muistomerkin katolta mahtaa olla melkoiset maisemat.
Forum Romanum on minusta huikeimpia nähtävyyksiä koko kaupungissa - ehkä koko maailmassa, vaikka monessa paikassa en ole käynytkään enkä siinä mielessä voi puhua kuin omasta tunnelmastani. Tässä on kävellyt ihmisiä jo antiikin aikana, silloin, kun Rooma oli maailman pääkaupunki. Tämä oli uskonnollisessa, yhteiskunnallisessa ja kaupallisessa mielessä maailman napa.

Ja kaikki se on edelleen näkyvissä.

MATKAVINKKI 1: Colosseumille ja Forum Romanumille pääsee yhteislipulla, joka ainakin tällä reissulla oli voimassa kaksi päivää. Tiketti kannattaa ehdottomasti käydä ostamassa Forumilta; siellä on paljon lyhyemmät jonot, ja Colosseumille pääsee sen piiiiitkän jonon ohi, kun lippu on valmiina.

MATKAVINKKI 2: Jos molemmat nähtävyydet kierrettyäsi et halua säilyttää / käyttää lippua enää toisena päivänä, ilahduta kanssaturistia antamalla tiketti hänelle. Teimme niin ja saimme kaksi saksalaisleidiä überonnellisiksi. (Lippu maksoi 12 euroa, joten siitä korvauksettakaan luopuminen ei tehnyt kipeää. Ajatelkaa: maailman kiinnostavimpien aarteiden äärellä saa viettää kaksi päivää 12 eurolla. Maksaisin nikottelematta vaikka viisikymppiä siitä ilosta, että pääsisin näkemään kaksi huikeaa kohdetta. Ja sillä viisikymppisten määrällä, joka vuolaasta turistivirrasta kertyisi, restauroitaisiin muutamakin roomalainen pytinki, eikä maakaan ehkä olisi ihan niin konkurssikypsä kuin tällä hetkellä. Komppaan Asterixia: hulluja nuo roomalaiset.)

MATKAVINKKI 3: Forum Romanumilla menee päivä, jos yhtään on kiinnostunut historiasta tai muuten nauttii paikasta. Se on paljon isompi alue kuin minkä ensisilmäyksellä näkee - ja mitä pitkin pääosa turisteista paikan läpi "juoksee". Kannattaa keskittyä yhtenä päivänä vain Forumiin ja mennä Colosseumille toisena päivänä.

2 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Sehän Roomassa on niin sykähdyttävää, että jotain ikiaikaista voi nähdä lähes joka silmäyksellä ja varsinkin noilla vanhoilla esiinkaivetuilla alueilla. Hieno sää oli näköjään!

intopii kirjoitti...

Se on sekä sykähdyttävää että toisaalta aivan käsittämätöntä. Minkälaista olisi asua tuolla? Nähdä kaikki tuo joka päivä? Voiko siihen tottua? Voiko siihen - kyllästyä?