Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kertaus on opintojen äiti

...vaikka luenkin juuri Lauri Järvilehdon kirjaa "Tee itsestäsi mestariajattelija" ja siellä sanotaan, että hauki on  kala -tyyppinen oppiminen ei vie merta edemmäs. Ajattelin kuitenkin kerrata, mitä täällä pakkasen ja hankien keskellä oikein odotetaan.

Tulppaaneita: 'Shirley' ja 'Negrita', 'Madonna', 'Showcase' ja 'Arabian Mystery Parrot', kaikki tumman purppuraisen angervon (emmiemuistamikä sen nimi nyt taas olikaan) alla, yhdessä Tulipa marjolettien kanssa.

'Ballerinaa', 'Brown Sugaria', 'Questia', 'Double Orange Emperoria' sekä Tulipa whittaliita Salaisessa puutarhassa. Istutinkohan samaan paikkaan myös narsissi 'Big Gun'it? Värin puolesta sopisi kyllä sinne.

Etupihan uusimmasta penkistä Tulipa batalinii 'Bronze Charmia' ja Iris reticulata 'Halkis'ia ja 'Purple Gem'iä.

Pikkunarsissit portin pielestä voisivat kohta alkaa jo heräillä: siellä on lumetonta.

Yhtään, pientäkään, kukkasipulia sen sijaan EI ole istutettuna paikkaan, joka sulaa joka kevät ensimmäisenä: talon luoteiskulmaan, etelään avautuvaan kohtaan sopisi kyllä vaikka minkälainen määrä pientä ja sievää, jotain, joka tuo kevään. Ehkä laitan syksyllä siihen ne oranssinkeltaiset (sahraminkeltaiset; sellaiset krookusten siitepölyn väriset) krookukset, jotka epätoivoissani ostin pääsiäiseksi väriä kotiin tuomaan ja jotka ovat kukkineet kuistilla kuin raivopäät. Ihania, vaikka ovatkin nyt jo aika lailla entiset.

Istutin viime syksynä yhteensä 354 sipulia aiempina vuosina kuopattujen seuraksi.

Niitä kai tässä ensihätään ooteltais...

12 kommenttia:

Nettimartta kirjoitti...

Sulla on kukkahommat hanskassa. Mä vaan luen tentteihin, ei oo taimia, ei oo pistokkaita. En muista millonka olis viimeksi näin käynyt.

Eeviregina kirjoitti...

Kyllä minäkin ison kasan sipuleita viime syksynä piilottelin, mutta huimasti menit edelle!
Täällä myös ihan kyllästyneenä tuijottelen seinänvieruksia, josko jotain pientä vihreää pilkistäis...
Onneksi sain pari viikkoa ensiapua siskojeni pihalta, Israelin keväästä!

intopii kirjoitti...

Älä nyt, Nettimartta, ei mullakaan ole purkeissa mitään. Ei siemenen siementä, ei taimia, ei pistokkaita. Viis niistä, eihän tässä ole kevättäkään (piileneekö meissä maailmanviisaus: sinun ei pidä kasveja kevättä varten kasvattaman silloin, kun kevättä ei ole?)

Eeviregina: toivottavasti sait "luvatussa maassa" aimo annoksen aurinkoa ja kevättä sisuksiisi, jotta pärjäät taas täällä koti-Suomen huhtikuisessa talvessa.

Tiina kirjoitti...

Täälläkin odotellaan. Ihan jo epätoivoisena :/ Miksei mitään tapahdu?

Saila kirjoitti...

Voi iih ja ooh! Mitä kukkasia odotettavissa! Narsissit saattaa hyvinkin äkkiä ilmaantua, mulla pistää nyt senttimetrin pituiset kaksi narsissinnenää kuivan heinän pinnalla vaahteran alla, mistä lumi on sulanut.
Onko sulla edelleen kuvaongelma (täys kuvatila tms?) Se on PAKKO selvittää ennen kuin nuo sun ihanuudet kukkii, siis nehän on PAKKO laittaa tänne näkyville!! Lähetän sun luo jonkun konsultin.

pirkko kirjoitti...

On sulla mitä odottaa! Kuulosta t o s i ihanalta. Laita ihmeessä siihen kevään ekaan koloon ne krookukset, siinähän ovat auringosta muistuttamassa. Kuvasatoasi odotellen.

intopii kirjoitti...

Tiina, olen sydän särkien lukenut muidenkin kirjoituksia. Ollaan me aika tuskaisaa porukkaa tähän aikaan talvesta (ei tätä enää viitsi edes kevääksi puhutella). Valtava kaipaus on kaikilla...

Saila: kuvaongelma on edelleen. Enkä viitsi maksaa kuvatilasta. Pitäisi jakssaa vaihtaa isot kuvat pienemmiksi, mutta mulla on blogissani aika paljon otoksia. Harmittaa ihan vietävästi! Konsultti on tervetullut.

Pirkko, kyllä. Juuri niin aion tehdä krookuksille. Ei niille voi olla parempaa paikkaa pihalla kuin ko. pläntti!

Yritän saada kuvatilaa järjestymään, jotta, mikäli kukinta joskus alkaa, voin jakaa sen ilon teidän kanssanne.

Cheri kirjoitti...

Pelkkä listan lukeminen ilahdutti mieltä, Arabian Mystery Parrot, kuulostaa jännittävältä. Kyllä nyt jo pitäisi saada vaivanpalkkaa syksyn sipuli-istutuksista.

Kruunuvuokko kirjoitti...

Sinulla on siellä mitä odottaa.

Geranium kirjoitti...

354?
354?

Sullahan on mennyt koko syksy niitä istutellessa? Ja muutama työkalu lienee käytetty loppuun? Ja pari rannetta?

Ei ihme, että nukuit syvät talviunet, tuohan on ollut Kunnon Urakka! Mutta ihanaa kaikkea on nyt odotettavissa, oijoi.

Voisiko joku nyt jo vihdoin kääntää sitä termostaattia lämmön suuntaan? Me niin halutaan nähdä Intopiin ihanuudet.

Tiina kirjoitti...

Jee,Intopii on herännyt!! Mukavaa :) Jos ei tulppaaneja ym ihanuuksia mielessään inventoimalla tule mestariajattelijaksi,niin ei sitten millään.Se on ihan eri asia kuin joku hauki on kala ;) Tuskin maltan odottaa,että nähdään nuo sun kaunottaret. Tuskin maltan odottaa,että näkisin sulaa maata.Edes pienen läntin...

intopii kirjoitti...

Cheri: toivon todella, että AMP on luonnossa kuvansa näköinen, mutta kukapa toisaalta olisi... :-(

Googlaamalla löytyy kuvia, kun ei muuten näe. Huokaus.

Kruunu Vuokko: on niitä! Kun vain kannattaisi odottaa; pelkään, että tämä lumimäärä sulaessaan mädättää kaikki sipulit. Ja toisaalta pelkään sitäkin, että kaikki eivät lähde kasvuun, että joku ilkeämielinen myyrändesantti on syönyt sipulit, että kaikissa on joku tauti tai että ne kaikki ovatkin keltaisia apeldoorneja.

Geranium: sanopa muuta, 354 kuulostaa kyllä aika hurjalta luvulta. Mutta ei se istuttaminen sitten kuitenkaan siltä tuntunut, miltä voisi kuvitella. Ei se kivaa ollut, kyllä minä sen verran muistan, mutta ei niin kuormittavaakaan kuin voisi äkkiseltään ajatella.

Toivon todella, että keksin jonkin ratkaisun tähän kuvanlisäysestoon. Näytän kuvia vaikka jokaisesta kukasta erikseen, jos vain saan niitä (kukkia, ja kuvia).

Tiina, olen hereillä :-D Mutta en valitettavasti kirjaa lukemalla ole tullut mestariajattelijaksi. (Teos tuli valmennuksen "kylkiäisenä" ja tutustun siihen suurella mielenkiinnolla, vaikka se käsitteleekin ajattelua hyvin filosofis-psykologis-kognitiotieteellisellä tasolla - ainakin toistaiseksi.) Tulppaanejakaan ei paljon auta ajatella; päähän siinä sekoaa, kun ne piilevät edelleen metrisen hangen alla. Istutin nimittäin suurimman osan juuri sellaisiin kohtiin, joihin Herra Mies halusi tehdä lumikasat pihaa kolatessaan. Hm.