Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.maanantai 12. toukokuuta 2014

Suunnitelmat, pöh. Ne on tehty muutettaviksi.

Ainahan se menee niin. Ensin suunnitellaan hulluna, ja sitten, kun aletaan kylvää, todetaan, että tuohon suunnittelin liikaa. Tai että ei meillä mene tuota noin paljoa. Tai että hitsi, laitankin nämä näin päin.

Silpoydinherneet ('Kelvedon Wonder'), salkopavut ('Blue Lake') ja ruusupavut ('Preisgewinner') lilluivat vuorokauden verran vedessä ennen kuin tökin ne vasta multapussista lavakaulukseen valutettuun maahan. Herran haltuun - siltä varalta, että pitävät maata vielä hipiälleen liian kylmänä.

Ruusupavut jouduin tilanpuutteen vuoksi sijoittamaan vasta ostamani köynnöstuen ympärille. Siihen ne toki sopivat somasti, varsinkin, jos äityvät kukkimaan niin nätisti kuin pussin kyljen kuvassa.

Tillin ('Superdukat') vanhat jos vanhatkin siemenet ripottelin neljään parikymmentäsenttiseen vakoon herneiden ja papujen kanssa samaan lavaan. Vielä jäi tilaa kolmelle sidesalaattiriville (vanhoista pusseista nekin): yksi rivi punaista 'Marshallia' ja kaksi riviä kirkkaanvihreää 'Little Gem'iä.

Ei menny niinku Strömsössä (siellä aina kaikki kylvöt lasketaan tarkasti, käytetään vain tuoreita, ihania siemeniä, ja multa on kaikille sopivasti valmista), meni omalla tyylillä.

Mutta taas on siemeniä mullan peitossa :-)

Arvatkaas, mitä luin eräästä puutarhalehdestä? Että markkinoille on tullut maan lämpömittari. Lieneekö kapistus hyödyllinenkin? Saahan sillä tietysti mullan lämpötilan herkkiksiä (kuten herneet ja pavut, joille pitää olla lämmintä, ja salaatit, joille pitää olla viileää - ja jotka kaikki siis kylvin tänään, parahultaisena päivänä tyystin tietämättömänä mullan lämpötilasta) varten selville. Jos tuote olisi tarjolla lähipuutarhamyymälässä, saattaisin olla niin höpsä, että ostaisin sen. Nyt nimittäin tuntuu, että voisin helposti alkaa hifistelllä tämän hyötykasviosaston kanssa.

Tuumasin, että kirjaan kaikki lajikkeet ylös, ja pidän kirjaa kasvuvauhdista, saavutetuista tuloksista ja tuotteiden mausta. Osaanpa a) suositella ja b) kylvää samaa / toista siementä jatkossa.

Huomaattehan: puutarhamasennuksesta ei tietoakaan. Yritän edelleen pitää johtotähtenäni sen, että teen vain silloin, kun se tuntuu mukavalta, ja vain sitä, mikä tuntuu mukavalta.

Tuntuu mukavalta!

5 kommenttia:

pioni kirjoitti...

Juurikin näin, eihän puutarhanhoito saa mitään pakkopullaa olla:)
Toisinaan huvittaa ja toisinasn ei. Mulla on tämä viikko lomaa ja ajattelin viettää sitä puutarhassa, mutta luonto on toista mieltä, menen siis katsomaan digiboxilta puutarhaohjelmia, tänäänkin...

Vianna kirjoitti...

Meillä maan lämpötila mitataan kinkkumittarilla, tosin eri yksilöllä kuin keittiössä käytetään. Koko kesän se tököttää kasvimaalla, yleensä hernepenkissä.

Mukava, että tuntuu mukavalta. Itse odottelen, milloin tämän kevään puutarhakärpänen ehtii tänne asti. Jotenkin surkeilta näyttää nuo pari kuukautta sitten kylvetyt tomaattihujopit, mutku ei yhtään huvita siirtää heitä isompiin multiin. Plääh.

Jos tässä ois sellanen tykkää-nappi, niin painaisin siitä nyt :o)

Saila kirjoitti...

Hienoa, oiva johtotähti siellä!
Ihanaa, että satoa jos jonkinmoista on luvassa. Ja ainahan nuo puuhat ovat "Herran haltuun" -hommia, ja se tekeekin niistä niin kiehtovia, kun ei voi olla varma mistään sadosta - pysyy mielenkiinto yllä ja kaikki mitä saa on plussaa ;-)
Miksei maan lämpötilan mittaamiseen voi käyttää paistilämpömittaria? Mulla on ainakin sellainen, jota en siis todellakaan käytä paisteihin, joita en tee, vaan lankojen värjäykseen. On mulla sauvasekoitinkin, mutta ikään ei sillä ole mitään vaahdotettu, vaan sillä sekoitetaan saippuamassa. Kävis varmaan maan möyhennykseenkin... ;-D

intopii kirjoitti...

pioni, sää on todellakin nyt suosinut puutarhaohjelmien katselua. Ehkäpä luonto ymmärtää, että muuten meitä ei saa telkkarin ääreen ;-)

Vianna, kinkkumittari!! Voi että mikä oiva idea. Ja Sailallakin vastaava käytössä, vaikkakin vähän toisessa tarkoituksessa. Mä olen niiin kädetön...

Nostele Vianna vaan ne tomskut isompiin purkkeihin. Kiittävät taatusti. Minä sen sijaan kiitän tykkäys-napin tarpeestasi :-)

Saila: annoit ajattelemisen aihetta. Täytyykin alkaa katsella keittiö- ja muita vempeleitä ihan uusin silmin. Hmm... mitenkähän spagettikauhaa voisi hyödyntää puutarhassa?

Saila kirjoitti...

Spagettikurpitsan sadonkorjuuseen tietysti!