Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.torstai 29. toukokuuta 2014

Hellettä, melkein hallaa ja... lits läts vettä.

Siellä keinuu suosikkiköllipaikkani! Pääsin viime viikolla nautiskelemaan ja torkahtelemaan... aaah...
Nyt kukitaan. Tässä tarhakalliokielo ja valkoraidallisen kuunliljan lehtiä.
Koristeomenapuu 'Aamurusko' onnistuu kukinnassaan joka vuosi. Se on ihan huikea näky! Kainalossa kukkii valkoisena idänvirpiangervo.
Aamuruskon kukkia läheltä, vaikka näkyvät erittäin hyvin kaukaakin.
Näitä sen sijaan pitää mennä katsomaan läheltä, jos haluaa näköhavainnon - hopeapensaan keltaiset kukat.

Kukkia ei juurikaan näe, mutta tuoksun erottaa kauas. Ihana, makea, huumaava tuoksu.
Arovuokot ovat kukassa, vaikka niiden kasvupaikka on ihan väärä. Osa on peittynyt muiden varjoon; pitää pelastaa pian, etteivät katoa kokonaan!
Tähän tulee justsiltään unikkometsä. Pelto. Joku sellainen.
Olen onnistunut kasvattamaan siemenestä yhden ainoan kirjavalehtisen akileijan. Se oli jäänyt piiloon; nyt nostin sen parempaan paikkaan, ja ripottelin sen vierelle siemeniä pikkutaimien toivossa. En ollut aikaisemmin varma, pidänkö tuosta vai en, mutta nyt toivon sitä paljon lisää, kun keksin sille hyvän paikan!

Tänä vuonna taidan nähdä, minkä värinen kukka sillä on. Jännittää!!


Variegata kielo kukassa idänvirpiangervon alla. Kielon lehdet ovat aivan mahdottoman kauniit raidallisena!
Pikkuinen tulppaani, Tulipa batalinii 'Bronze Charm', kukassa. Tätä ostan kyllä lisää.
Pikkukurjenmiekka, ritari siniparta :-)
Aina yhtä sykähdyttävä kukinta: Moskovan kaunotar -syreeni. Äitienpäivälahja takavuosilta ♥
Tässä näkyy viimeaikainen puuhamaani. Olen viime vuonna aloittanut tähän uuden kukkapenkin, ja sainkin sen silloin hyvään alkuun. Nyt siirtelin tuohon mm. salvioita, ritarinkannuksia ja preeria-angervoja muista penkeistä, kun haluan tähän muhkeasti paljon samaa lajia aina vierekkäin.

Istutuksessa on minttua, ruohosipulia, yrtti-iisoa, rohtosuoputkea, pari angervopensasta (pronssilehtinen ja keltalehtinen, joita esittelin pari postausta aiemmin), jättipoimulehteä, mustaselja 'Black Lace', siperiankurjenmiekkaa, unelmatädykettä, salvioita, ritarinkannukset ja preeria-angervot.

Tarkkaavaisimmat huomaavat nurmikolla (piiiitkällä nurmikolla - meillä on satanut niin, ettei sitä ole voinut kuvitellakaan leikkaavansa) multapötkylöitä. Kanttasin tuosta reunaa vähän pois; tarkoitus on laajentaa istutusaluetta. Alku on katsojaan nähden kovera, jatkosta suunnittelen kuperaa. Tämä lähtee kaartumaan kohti 'Aamuruskoa'.

Tässä vielä vähän lähempää otettu näpsäys.

Tihkussa ja sateessa on tänään töitä tehty, "lämmintä" n. kymmenen astetta. Sauna piti lämmittää luita ja lihaksia hellimään...

Ai niin, onhan tuossa se keltakirjavalehtinen akileijakin, näkyy mulloksella olevalla alueella kuvan alareunassa kellertävänä läiskänä. Siihen saa siementaimia tulla, kiitos.

7 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihanaa! Ihania näkymiä, ihania kukkia!! Eläköön! Kielo on tosiaan raitalehtisenä ehkä kaunein raitalehtinen kasvi mitä on. Ja kalliokielo-kuunliljayhdistelmäsi niiiin raikas, todella upea!

Cheri kirjoitti...

Nyt vaihtui riippumatto toppatakkiin :) Uuden kukkapenkin luominen ja sommittelu on aina jännittävää puuhaa. Kauniilta näyttää, monia jännittäviä kasveja.

Anonyymi kirjoitti...

Kovin on vaihtelevat nämä alkukesän kelit, nyt sataa ja ensiviikolla luvassa helle...Kivoja kukkasia olet kasvatellut kukkapenkkiisi!Akileija on mielenkiintoinen tuttavuus!

Eeviregina kirjoitti...

Ihan samaa täälläkin on puuhailtu. Sain naapureilta paljon saniaisia, laitoin niitä varjopaikoille takapihalle ja rantaan. Samalla tuli yksi alku tuota ihanaa kalliokieloa.
Tuon Moskovan kaunottaren kyllä joskus vielä hankin!
Toivotaan lämpimämpiä kelejä teille ja meille!

pioni kirjoitti...

Kirjavalehtiset ovat jotenkin niin raikkaan näköisiä, kauniita!
Kukkapenkin laajennus on aina hyvä asia;)

pirkko kirjoitti...

Voi hitsi miten upeat yhdessä tuo kuunlilja ja kalliokielo! Onko mun pakko alkaa siirteleen omani!!!

intopii kirjoitti...

Kiitos kommenteista, kaikki. Kalliokielo ja kuunlilja ovat olleet yhdessä jo jonkin aikaa, enkä rehellisesti sanottuna ole edes tajunnut, että ne todella näyttävät hyvältä yhdessä.

Saila, olen raitalehtikielosta kanssasi samaa mieltä. Se on erittäin chic.

Cheri, täällä sai onneksi taas jättää toppatakin pois - ja pukea vaan tuulitakin pihahommiin :-/

Uuden luominen on verrattoman hauskaa, varsinkin näin, kun kasvit saattaa siirtää tuohon uuteen penkkiin omalta pihalta muualta. Jotakin olen toki ostanut uuttakin, mutta pyrin pääsääntöisesti siihen, että ryhmittelen omia kasveja uudelleen, paremmin.

anski, tuo akileija on minustakin erittäin mielenkiintoinen. Nyt, kun se on tuossa näkysällä, katse hakeutuu siihen ihan väkisin, ihan kuin yrittäisin edelleen päättää, pidänkö siitä vai en.

Eeviregina, kiitos toivotuksista, täällä lämpeni jo mukavasti ♥ Moskovan kaunottaria ei voi puutarhaihmisillä olla tarpeeksi. Suosittelen!

pioni, minäkin pidän kovasti kaikista kirjavalehtisistä. Ne virkistävät istuturksia ihan hurjasti.

Pirkko, ehkä saisit jakopalan olemassa olevasta ja ryhmittelisit sitten sen uuden kaverin viereen?