Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.lauantai 19. toukokuuta 2012

Kysymys ja vastaus -palsta

Saila tarjoili Saaripalstaltaan kysymyspatteriston haasteeksi. Ou nou. Taasko pitäisi kertoa jotakin minusta? Se on niiiiiin hankalaa...

Tässä joka tapauksessa 11 kysymystä:


1. Varhaisin puutarhamuistosi?
On varmaankin Oulusta, Ainolan puutarhasta. Siellä kävin lapsena aina koulun kanssa. Toinen tärkeä puutarhamuisto on mummilani puutarha aivan keskellä ydin-Oulua. Siihen aikaan kaupungissa saattoi vielä asua omakotitalossa. Mummilla oli syreenejä, kuusamia, koira-aitaus ja ihana, vanha, iso puutalo. Voi, miten rakastin sitä taloa.
2. Muistatko lempituoksusi, mikä se on?
Tästä kysymyksestä tuli ensimmäisenä mieleen lempihajuvesi, Lancômen Hypnose. Mutta sitä ei ehkä kysytty :-D Kyllä vastaleikatun nurmikon tuoksua on vaikeaa voittaa. Tai kesäsateen.
3. Mikä mahtaa olla puutarhurin pahin virhe?
Se, mitä teen jatkuvasti: haalin kaikkea ihanaa, ja sitten en tiedäkään, sopivatko pihani olosuhteet niille. Ja se, että laittelen niitä pihalleni minne sattuu ilman suurta suunnitelmaa. Ja se, että on niin kiire saada valmista aikaiseksi, vaikka tekeminen on kuitenkin sitä miellyttävämpää puuhaa.

Oho. Siinä tuli jo kolme virhettä.

4. Tiedätkö puutarhaasi liittyvän tarinan?
En valitettavasti tiedä.

5. Mikä on juuri nyt ajankohtainen suosikkikasvisi (kaikkien aikojen lempikasvia on niin vaikea nimetä, mutta jos pystyt niin saat nimetä sen)?
Juuri nyt ajankohtainen suosikkikasvini on mitä suloisin kaukasiantädyke, joka kukkii mattona yhdessä kukkapenkissä. Jos olisin tiennyt, miten suloinen se on, olisin hankkinut sitä aikoja sitten. Onneksi sain sitä viime vuonna eräässä taimivaihdossa. Nyt voin jo jakaa sitä eteenpäin, tai siirtää siitä paloja toisiin paikkoihin.

Kaikkien aikojen rakkain on iiris-suku.

6. Jakaisitko hyvän pihanhoitovinkin lukijoille?
Elä hötkyile. Minkään ei tarvitse olla valmis tänään.

7. Mitä hankit viimeksi puutarhaasi?
Neljännen vuoden äitienpäivälahjan, purppuratuomen. Mutta sen te jo tiesittekin.

8. Mitä on vielä ostoslistalla?
Hehheh... Don´t get me started! Kyllä minä vielä muutaman puun, tai pensaan, tai voisin havunkin... Vaikka todellisuudessa ostan huomenna neljään parvekelaatikkoon kesäkukkia.

9. Vinkkaa käymisen arvoinen puutarhamatkakohde kotimaassa tai ulkomailla.
Ulkomaisia vinkkejä en osaa antaa, mutta Suomessa voin suositella Ainolan puistoa Oulussa, sekä Mikkelin seudulla montaakin kohdetta: Kenkäveroa, Tertin kartanoa, Mikkelipuistoa (joskin olen kuullut huhuja, että se lopetettaisiin alkuunsa, mikä on ihan kamalaa) sekä upeaa Anjan puistoa, yhden naisen mahtavaa saavutusta.

10. Mitä vaatteita pidät puutarhahommissa? Onko sinulla erityistä "puutarhaunivormua"?
Niitä kaikkein röntsähtäneimpiä! Paitsi viime syksynä minulla oli ihan kunnon goretex-tuuliasu päällä, kun silvoin meidän jasmikepensasta, ja pensas kosti repäisemällä sydämen puolelta takin halki rinnasta vyötärölle. Teippasin "haavan" pakkausteipillä ja jatkoin hommia. Joten nyt siitäkin tuli puutarhavaate = toosi röntsähtänyt asu.

Päässä pitää olla joku kalastajanlakki; yleensä käytän Helsinki 2005 -yleisurheilun MM-kisoista ostamaani ex-valkoista kalastajanlakkia. Joskus olen myös Kotipuutarha-lehteä mukaillen Iloisesti pihalla.

Estetiikka on siis tästä puutarhurista yhtä kaukana kuin maa on auringosta.

11. Näetkö puutarhasi valmiina viiden vuoden päästä? Millainen se on silloin?
Voi, kun näkisinkin! Tai siis en halua nähdä sitä valmiina, mutta haluaisin, että viiden vuoden päästä se olisi kauniimpi. Rehevämpi. Esteettisempi. Tarjoaisi enemmän näkösuojaa ja rauhoittumisen mahdollisuuksia. Ja että osaisin nauttia siitä.

*******
Siinäpä ne. Nyt minun pitäisi keksiä 11 uutta(!) kysymystä ja heittää haaste 11 seuraavalle blogille, mutta minä en edes tiedä yhtätoista puutarhablogia! Eiku tiedän näköjään:

Rosmariini & Timjami, Pionihulluutta ja puutarhaunelmia, Tina´s, 559 neliötä ja Geranium, Romppalan Linda, Anun puutarha, Periferialifen inkivääri, Nina Min Edenistä, Nettimartta sekä Omenaminttu: ottakaa te koppi Sailan kysymyksistä ja tehkää tunnustuksia blogiavaruuteen!


6 kommenttia:

Pionimetsän Tiina kirjoitti...

Kiitos! Taisinkin jo tunnustaa syntini :D

Saila kirjoitti...

Kyllä siihen tuoksukysymykseen saa vastata hajuveden tai vaikka korvapuustit :-D
Mummilan paikka kuulostaa idylliseltä. Toivottavasti talo on vielä jäljellä, Suomessa on kova vanhojen omakotitalojen purkuvimma kerrostalojen tieltä.
Tosi hyvin todettu tuo, että on muka kiire saada aikaiseksi niin, että siitä matkasta unohtaa nauttia. Olisipa kiva joskus tehdä kuvakollaasi suomalaisista pihapuuhissaan, luulen, että kaikilla on enemmän tai vähemmän röntsähtäneitä vaatteita. Niihin vaateparsiin saattaa liittyä monta hyvää tarinaakin, niin kuin tuo sinun!

pirkko kirjoitti...

Kivoja vastauksia, pääsin itekin näihin samoihin jo vastailemaan ;)

Nettimartta kirjoitti...

Joo, tattista, mä katton näihin hajatelmia illan kähmyssä, jahkas taas pihalta sisäydyn.

intopii kirjoitti...

Tiina: niinpä taisit tosiaan tehdä :-D Tunnusta uudelleen!

Saila: Voi, miten toivoisinkaan, että mummila olisi vielä olemassa. Vaan ehei, sen verran keskellä kylää talo oli, että tottahan siihen on yksi parkkitalo lykätty.

Kuvakollaasi pihavaatteista?? Ai kamalaa, siinä menisi kamerat rikki, silmiä särkisi kaksi viikkoa ja aivot vaurioituisivat lopullisesti pelkästä ajatuksesta. *nyrjähdys*

pirkko: kiitos. Jokaisella meillä kai lienee kivat vastaukset, olemmehan viisaita puutarhureita!

Nettimartta: illankähmä on hyvä aika vastailla kaikkiin tärkeyskyselyihin :-)

pioni kirjoitti...

Kiva lukea vastauksiasi. Ja kiitos haasteesta.
Vastasin jo vastaavaan haasteeseen, mutta kun kysymykset ovat uusia, voin harkita jälleen;)