Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.perjantai 18. marraskuuta 2011

Joulumopo tempoo jo.

Nyt ovat mielessä joulukukat. Siis nyt. Marraskuun 18. päivänä. Pidätelkää mua, pidätelkää mua...

Haluaisin rivin pienenpieniä hyasintteja ruukuissaan meidän etukuistin ikkunalle. Kuisti on viileä, joten kukkaset kestäisivät ehkä siinä aika pitkään, eivätkä viileydestä johtuen myöskään tuoksuisi kovin voimakkaasti, vaikka niitä olisi monta. Vai?

Eteisen pitkälle sivupöydälle sopisi mainiosti muutama samanlainen rungollinen pikkupuu (tässä kohden täytyy myöntää, että hyväksyisin myös tekopuut, JOS ne olisivat oikein aidon näköiset). Pikkupuulla tarkoitan nyt siis alle neljäkymmentäsenttistä suloisuutta - ruukkuineen. Myrtit olisivat aivan ihania, mutta meillä on niille liian lämmin. Rungolliset rosmariinit?

Eteisessä olevan matalan kaapin päälle voisin vaikka tehdä jouluisen kukka-asetelman sieneen. Sitten lähellä joulua. Sieneen tehtävästä asetelmastakin olen pohtinut epäaitoa vaihtoehtoa, ovathan tekokukat nykyään aika aidon näköisiä. Lopulta olen aina tullut siihen tulokseen, etten jaksaisi a) katsella samaa asetelmaa kovin hirveän pitkään, ja b) pyyhkiä terälehtien poimuista pölyjä. Blyäk.

Huoneissa muualla pitää sitten olla lisää niitä hyasintteja. Ja (ainakin) yksi komeankokoinen joulutähti. Ei sille mitään voi: ne perinteisistä perinteisimmät ovat minulle rakkaimmat joulukukat. Amaryllis on kaunis, tai komea, enkä ikinä sano kukille "ei", mutta se ei ole joulun MUST. Käytän paljon muita kukkia tuttaville lahjaksi joka joulu tekemiini asetelmiin, mutta omien seinien sisälle en ole asetelmia saanut tehdyksi. Paitsi tämän, olisikohan ollut 2009.
Ja tämän, vuodelta 2007, josta tykkäsin itse tosi paljon.
Minulla on ollut sini-violetti-vihreä-valkoinen jouluasetelmakausi jo muutaman vuoden, näköjään. Yhdistelmä, johon olen kestomieltynyt, myös puutarhassa.

Tänä vuonna se olisi sitten teemavärin mukaisesti pelkkää valkoista. Hmmm... mitenkähän selviän siitä - henkisesti síis? Täytyykin ryhtyä tuumailemaan.

Lehdissä olen jo nähnyt kuvia princettiasta. Ihmettelin nimeä aikani - kirjoitusvihreeksi sitä luulin - kunnes nimi tuli esille toistuvasti ja jouduin toteamaan, että maailma onkin oikeassa ja minä väärässä. Elävänä en ole vielä kasviin törmännyt, mutta se näyttää pienempikukkaiselta (värilliset ylälehdet ovat pienemmät) kuin tähän saakka markkinoilla olleissa joulutähdissä. Väritkin ovat aika namut, vaikka toden totta, jopa karamelliset. En anna vielä lopullista tuomiotani, mutta saattaa olla, että ensimmäisen vastareaktioni joudun nielemään ja totean, että ne ovat aivan suloisia!
Tällaisenkin olen joskus väkertänyt. Menisiköhän tuo valkoisilla kukilla, tuo kun ei ole kovin jouluinen :-) Sain idean aikanaan jostakin alan lehdestä, ja vaikka en todellakaan saanut aikaan mallin mukaista tulosta - liekö tuo tarkoituskaan - tykkäsin omasta aikaansaannoksestani.
Huokaus. Miten ihmeessä minä selviän joulukuuhun saakka? Huomenna on vielä paha vaaran paikkakin, kun käyn Pirilän kukkatalolla hakemassa onnittelukukkia 50 vuotta täyttävälle Martta-yhdistyksemme puheenjohtajalle. PJ saanee kyllä kukkansa, mutta mitähän muuta autoon päätyy...

Se selviää Talikko ja taikasauvan seuraavassa numerossa!

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ääh, ny meni yöunet miettiessä mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu!
Jos muu on pääosin valkoista niin kai kukissa saa olla kans jotakin muuta väriä...?
En melkein mistään joulukukista pitävänä mulla on kyllä sulle nyt - vain tänään - hyvä joulukukkavinkki millä selviät kaikkein edullisimmin, mutta taidanpa jättää sanomatta.
Ne sintit rivissä verannalla kuulostaa ihanalta! Eiks myrtti selviä siellä. Mulla on ollut myrtti sisäkasvina jo pari vuotta. Tosin se aina välillä kuivuu kun unohdan kastella ja en nyt tiedä onko se enää elossa kun kaikki lehdet on taas kippuralla. Mutta hyvin se on selvinnyt siis tähän asti, myös aiemmista kuivatusyrityksistä!

pioni kirjoitti...

No mutta nythän on oikein hyvä aika hankkia pikkujoulukukkia;)

intopii kirjoitti...

Voi voi, seuraava jakso tulee vasta... seuraavassa jaksossa. Kukkatalon visiitti oli pikainen ja lyhyt, ja sisälsi vain leikkokukkien oston. En ehtinyt yhtään katsella tarjontaa sillä silmällä. Pikkujoulukukat kuulostaa hyvältä!!

Karolina kirjoitti...

Hei kaikki Puutarha Ystävät!
Olen haaveillut löytäväni listan jossa suomalaiset puutarhablogit löytyisivät kasvuvyöhykkeet mukaan. Siitä olisi hyötyä, etenkin meille haastavammilla vyöhykkeillä eleleville, mutta se olisi myös hauskaa ja opettavaista. Ja ehkäpä samalla vyöhykkeellä olevat puutarhablogistit voisivat innostua järjestäämään tapaamisia keskenään tai osaavat auttaa ja vinkata hyvistä tapahtumista. Tartu haasteeseen, lisää oma puutarhasi listaan oikean kasvuvyöhykkeen alle ja halutessasi laita linkki tälle sivulle omaan blogiisi!

Linkki PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN LÖYTYY TÄSTÄ: http://karolinanpuutarha.blogspot.com/p/suomalaiset-puutarhat-kasvuvyohykkeen.html

Ihania jouluasetelmia! Minä ostin jouluruusun kun kerta on jo adventti...