Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.tiistai 28. huhtikuuta 2015

Heuchera, feat. Heucherella


Yllä on tämän kevään ilme minun viimekesäiselle puuhamaalleni, joka on alemmassa kuvassa vielä vaiheessa.


Päätin jo viime vuonna, että istutukset jatkuvat kaikkien keijun- ja haltiankukkien siirtämisellä tuohon etureunaan, pallomaisena alemmassa kuvassa kasvavan tuoksukurjenpolven vasemmalle puolelle. Nyt pitäisi sitten alkaa koota palapeliä, heucheroita kun on aikas monta erilaista.

Ei muuten ole aivan helppo rasti - värien sommittelu niin, ettei homma näytä pöljältä. 'Palace Purplea' on paljon, joten se on perusväri. 'Dale's Strainia' on myös, sekin on sopivan rauhallinen sävy. Sitten on tiilenpunaista, todella tummaa purppuraa, toisenlaista punertavaa, ja yhden jos toisen sävyistä muutakin. Haltiankukkaa on vain yhtä tyyppiä, mutta sekin pääsisi paremmin esille yhdessä kaltaistensa kanssa.

Kaikkein ongelmallisinta tietysti tässä vaiheessa on se, ettei yksikään noista ole vielä kasvanut sen vertaa, että sommittelun voisi edes auttavasti aloittaa. Mulla oliisi intoa vaikka muille jakaa (ei siis puutarhamasennusta mailla eikä halmeilla!), mutta tämä keväähkö ei oikein ota muuttuakseen kevääksi. Ja sitten vielä huomiseksi ennustellaan kaiken maailman lumitulvaa. Pöh.

Entä mitä noiden jälkeen? Penkissä taaimmaisena on kallionauhusta, eli siellä on vastassa hyvin tummaa munuaisen muotoista lehteä. Puolikorkea heleän vihreä olisi seuraavana, sanoisin. Joko kultatyräkkiä tai päivänliljoja, luulen ma. Tai sitten sitä kelloa... mikähän se on, maitokelloko vai mikä, sellainen noin polvenkorkuinen ja valkoinen. Taitaa olla se.

Voi kun edes vapun jälkeen viikonloppuna olisi puutarhurointiin soveltuva sää! Viime sunnuntaita tähtäsin puutarhahommiin, tuli vettä kuin esterin päivänä.

Odottavan aika on pitkä.

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Mä kyllä sekoittaisin muita Heucheroiden & co väleihin, eri lehtimuotoja ja korkeuksia, muuten on vaara mennä tylsäksi. Ligularia kuulostaa kivalta, ja päivänliljat, entä Geranium-sukua lisää?

intopii kirjoitti...

Varmaan sekoittaisit :-D Minäpä päätin sekoittaa vaan eri värisiä heucheroita yhdeksi kokonaisuudeksi, omaksi alueekseen, ja muut kasvit saavat sitten ympäröidä.

Saat sitten jälkikäteen mahdollisuuden sanoa: "Mitä minä sanoin!"

Tallu kirjoitti...

Yleensä en 1. kerralla saa tehtyä mieleistäni istutusaluetta. Minulla ei mielikuvitus oikein riitä, varsinkaan silloin, kun kasvit ovat pieniä. Onnea suunnittelun ja hyvää viikonlopun jatkoa :).

intopii kirjoitti...

Kiitos, Tarja, ja tervetuloa tänne! Arvaas vaan, monesko versio istutusalueista tänä vuonna on menossa...? Olen tuomulleoikuihana -tyyppinen ostaja, ja vasta nyt, pihamme kahdeksantena vuonna, hilaan eri puolille tonttia ripoteltuja kukkapenkkejä pikkuhiljaa mielekkäämmäksi kokonaisuudeksi. Siitä tuo heuchera-istutuskin sai ideansa. Monta eri väriä ja sävyä eri puolilla, olisko paremman näköiset yhtenä alueena? No, katotaan, miten käy. Tuo Saila on kyllä paha... Se tahtoo ammattilaisena olla aika oikeassa näissä jutuissa:-)