Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Puutarha-elvis elää

Pitkä on ollut paussi täällä, en ole käynyt edes lukemassa toisten blogeja. Tervehdys kuitenkin kaikille teille, jotka mahdollisesti nyt tämän tekstin ja blogini löydätte.

Puutarhamasennus oli vakava. Yhtään ei ole kiinnostaneet pihahommat, ei sitten kertakaikkiaan. Olenko tehnyt jotain? Olen, sentään. Toukokuun teksteissä vihjaisin vähän aloittaneeni tuija-aidan valmistelut. Aita tuli kutakuinkin tehdyksi, ja sen sisään (pienehkö alue puuvajan kyljessä tontin pohjoiskulmassa) sijoitimme uuteen järjestykseen ne hyötykasvilavakaulukset, jotka kyseisessä kohdassa olivat vähän huiskin haiskin ja sinnepäin. Sinne sijoiteltiin huonohkoa multaa sekä pihalta haravoituja lehtiä muhimaan ja odottamaan. Keväällä täytän kehikot kunnon mullalla ja kylvän.

Tuija-aidan ulkopuolelle aloitin sitten uudenlaisen istutusalueen. Ensinnäkin rajasin sen vanhoilla pihakivillä. Näytti ihan kivalta. Jatkossa ruohonleikkurilla voi hurruutella pihakivien päältä eikä tarvitse miettiä ruohosaksien käyttöä nurmikon rajalla. Toiseksi, istutin siihen pensaita. Ostin eri värisiä heisiangervoita - tummaa purppuraa, upeaa limetinvihreää sekä erittäin kaunista ruskehtavan vihreää, lajikenimi taisi viitata meripihkaan tai jotakin. Siirsin alueelle myös hankalasti varjoon jääneen mustaselja-aarteeni; toivon vilpittömästi, että vähäluminen talvi ei tuhoa sen juuria ja se jaksaa keväällä tehdä komeat lehdet.

Alue noudattaa vähän potager-ideaa: siinä on myös hyötykasveja. Sain Omenamintulta erilaisia minttuja, jotka pääsivät somistamaan penkkiä (rajasin niiden alueen muovisella rajausnauhalla, etteivät aivan villiinny). Kesän ja syksyn mittaan keräsin minttuja kuivumaan ja nyt opettelen niiden käyttöä.

Minttujen kasvuvoima on varovasti sanoen rehevä. Sinänsä ihan ok: tein toissa vuonna runsaasta omenasadosta mm. minttu-omenahilloa enkä ole mistään säilykkeestäni saanut niin hyvää palautetta kuin siitä (rommiruukkua ehkä lukuunottamatta). Ehkäpä siis satsaan ensi kesän säilöntärumbani ajan kyseisen hillon valmistukseen ja myyn sitä sitten halukkaille hyvällä hinnalla :-) Minttu ja raparperi voisivat myös olla kiva yhdistelmä, kuten myös minttu ja mansikat... hmm.

Mintut saivat seurakseen ruohosipulituppaita ja saksankirvelin, jonka kasvuintoa ikävästi häiritsi napsuva suuni: maistelin vähän liian innokkaasti sen lehtiä ja meinasin syödä suihini koko kasvin. Onneksi tajusin jättää sen rauhaan, raukkaparan. Onnea ja kasvuvimmaa tulevalle keväälle.

Kevät taitaa olla jo vähän mielessä. Kylvin tänään 'Golden Queen' -tomaatin siemeniä. Aloitin yhdellä lajikkeella siitä huolimatta, että kauhukseni havaitsin omistavani viiden muunkin lajikkeen siemenpussit. Saatan siis kylvää tässä kuussa vielä myös 'Maskotkaa', 'Bloody Butcheria', 'Outdoor Girliä' ja 'Moneymakeria' sekä yhtä, jonka kyljessä lukee vaan "tomato", siitä huolimatta, että en edelleenkään omista kasvihuonetta. Virittelen muovikasvihuoneen raadon niiden suojaksi, kuten tein viime kesänäkin, ja hyvä oli sato ostotaimista.

Samalla, kun hain kylvömultaa, mukaan tarttui lisäksi kahta eri mangoldia, sekä kesäkynteliä ja palsternakkaa. Tuumasin, että eiköhän sitä voi ihan hyvin kokeilla kaikenlaisia kasvatuksia, tulevat syödyiksi tai eivät. Hauskaa ja testailun iloa pitää olla, ja yhden uuden - tässä tapauksessa mangoldin - käyttöä opetella. Nämä kaikki ovat menossa sinne tuija-aidan sisään, siitä tulee siis meidän uusi hyötykasvialue.

Entisen perunamaan ajattelin armahtaa tänä vuonna ja kylvää siihen vain viherlannoitesiemensekoituksen.

Että ehkä minä aloitan taas.

9 kommenttia:

pirkko kirjoitti...

Tervetuloa takaisin! Hyvin olet näköjään hereillä jo siementesi kanssa ;)

Saila kirjoitti...

Ei kannata ladata itselleen liian paljon suorituspaineita!
Tänään oli varsin keväinen olo. Toivottavasti kevät tulee hyvin pian.
Welcome back :-)

pioni kirjoitti...

Tervetuloa takaisin! Tässä yksi päivä ihmettelinkin, kun sun edellisestä postauksesta oli kulunut jo aikaa...että mitä on tapahtunut.
Kevät tulee pikkuhiljaa ja viherpeukalot alkaa taas vihertää;)

intopii kirjoitti...

Kiitos, ystävät <3

Suorituspaineet. Niitä nimenomaan en aio ottaa. Johan minä seitsemän kesää niiden kanssa kärvistelin. Nyt teen sitä, mikä on hauskaa!

Emilie kirjoitti...

On se kiva kokeilla jotain uusia juttuja joka vuosi. Mangoldit ovat vielä kauniitakin :) Tervetuloa takaisin blogimaailmaan!

Suvikummun Marja kirjoitti...

Oletpa päässyt jo hyvään alkuun :)
On mullakin jo parit siemenet kylvetty ja muutenkin homma uhkaa jokavuotiseen tapaan ryöstäytyä käsistä! Ilman suoristuspaineita selvitään silti!
Kiva, kun puutarha-Elvis is back again :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva kuulla sinusta!

R&T

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

Kiva, että heräsit talviunilta. Ja hyvä, että muistutat kevään tulosta: kohtahan tomaatteja voisi tosiaan alkaa esikasvattaa.

Hienoa, hienoa, mintut valloittavat alaa muuallakin kuin täällä :) Tosiaan minttu on yllättävän monipuolinen ja sopii ihanasti hilloihin myös. Eedellisvuonna tein omena-puolukka-minttuhilloa ja voi että oli hyvää.

Mainiota helmikuuta!

pirkko kirjoitti...

Sinut on haastettu! http://elamaajaelamyksia.blogspot.fi/2014/02/siemenkasvatus-haaste.html