Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.perjantai 27. heinäkuuta 2012

Tiikerinsilimä

Luojan kiitos, tämä päivä tuli lopultakin.

Odotinko olympialaisia? No en! (Tai odotin minä kyllä ehkä vähän niitäkin, tai en ainakaan kieltäydy katsomasta niitä, kun ne nyt kerran alkavat.)

Odotinko kesää? No kyllä. Hellettä ilman pärjäisin kyllä, mutta ihanaa silti, että lopultakin on lämmin.

Mitä sitten odotin? No KESÄLOMAA. Se on nyt.

Aaaaahhhhh.....

Mutta sitten asiaan. Olen joskus sanonut, miten valtavan paljon pidän kurjenmiekoista. Iiristen suku on niin valtavan laaja ja kaunis ja sympaattinen ja muutenkin ihana, ja ne ystävällisesti kukkivat, kukin vuorollaan, keväästä pitkälle kesään saakka.

Kevätkurjenmiekka aloittaa jo silloin, kun maassa on vielä lunta.
Tässä heitä on jo vähän enemmän.
Toukokuussa kukkii ensimmäinen parrakkaista, pikkukurjenmiekka. Varsinainen "Ritari Siniparta" minikoossa.
Ja tässä pihan vanha saksankurjenmiekka.
Hollanninkurjenmiekka 'Frans Hals' kesäkuulta.
Kirjavalehtinen Iris pallida ensimmäistä kertaa kukassa.
 Ja ihana Iris hollandica 'Light at Dawn'.
 Tarhakurjenmiekka, jota en tiennyt omistavani.
Tätäkään meillä ei pitänyt olla.
Iris hollandica, joka ei ole sitä, mitä sen pitäisi. Kyltissä lukee 'Rusty beauty ja Eye of the Tiger', eli kahta eri hollandicaa samassa paikassa. Tämä ei ole kumpikaan niistä.

Ostin sipuleita Tukholman messuilta irtomyynnistä, joten saan olla iloinen, että tuo a) ylipäätään on iiris ja b) on kaunis kaikesta huolimatta.
Tässä sen sijaan on se tiikerinsilimä, eli 'Eye of the Tiger'. Että voi olla kaunis tuokin! Kuvattu tänään, 27.7., joten kolme kuukautta on jo mennyt niin, että aina joku kurjenmiekka on kukassa.

Ja lisää tulee: samasta ryppäästä kukkivat nyt kohta kaikki. Ehkä sieltä tulee lisää tiikerinsilimää, ehkä sieltä tulee sitä 'Rusty Beautya' (tulisipa...!), ehkä sieltä tulee ihan jotakin muuta.

Kaikki minulle kuitenkin kelpaavat. Ovat ne niin lumoavia.

Autuasta elokuuta, ja jännittäviä kisaviikkoja. Voihan sitä hurrata muillekin kuin suomalaisille. Paitsi panen minä purjehtijoihin pientä toivoa. Nyt lähden katsomaan avajaisia niin kauaksi aikaa kuin silmät pysyvät auki.

8 kommenttia:

Geranium kirjoitti...

Ovatpa tosiaan kauniita nuo iriksesi. En tiennyt, että kurjenmiekoista saa kolme kuukautta kukkivan kattauksen, wau!

Onko kurjenmiekoissa myös tuoksu? Muistelisin, että meillä joskus kasvaneessa lajissa olisi ollut mukana myös ihana odööri.

Nautinnollista lomaa sinulle, mahtavassa kesäkelissä saat aloittaa vapaiden vieton...!

Saila kirjoitti...

Ooh ja aah. Rakastuin Ritari Sinipartaan.
Kups!

Nettimartta kirjoitti...

No on kyllä komeita ja kauniita, parralla tai ilman. Ei ihme, että oot hurahtannu iiriksiin.

Ittelläni on vaan pari. Pitäskö...

Purlina kirjoitti...

Ovatpa kauniita! Tiikerinsilimä varsinkin! Mullakin taitaa jotain iiriksiä olla, kaiketi kahdenlaisia (molemmat "huostaanotettu"). Toinen käväisi alkukesästä kukassa ja oli keltainen, toinen on kuulemma sininen :) Enempää en niistä sitten tiedäkään.

Millan kirjoitti...

Tässäpä tuli kurjenmiekkoja tuntemattomalle oivallinen tietopläjäys. Kevätkurjenmiekoista en minäkään ole kuullut aiemmin mitään. Nyt laitan sellaisen heti hankintalistalle :)

pirkko kirjoitti...

Jessus, mikä valikoima sulla on! En ees tiennyt, että niitä on noin montaa erilaista ja eriaikaista. Mihin ihmeeseen noitakin taas saisi tuupattua. Hienoja on!

intopii kirjoitti...

Geranium: enpä tiennyt minäkään! Olen ihan ällistynyt. Ja toki onnellinen. Jos hollandicat kukkivat näin myöhään, hankin niitä ehdottomasti lisää.

Tuoksuakin on, noissa Germanicoissa. En kylläkään tiennyt sitä ennen kuin Saila kertoi viimeksi käydessään ;-) Sattui kylään sellaiseen aikaan, jolloin vanha saksalainen oli kukassa, ja ta-daa, sehän tuoksui kielolta. Aivan ilmiselvästi. Tuo pallida tuoksuu vaniljalta. Tuoksu ei vain ole niin voimakas, että siihen kiinnittäisi huomiota ohi kulkiessaan. Sen ääreen pitää polvistua.

Saila: Siniparta on käsittääkseni ihan sitä peruspikkukurjenmiekkaa eli pumilaa. Ei pitäisi olla mikään lajike.

Nettimartta: minulta ei kannata kysyä, pitäiskö. KYLLÄ pitäis.

Purlina: saatatpa kahden huostaanottamasi myötä saada kipinän, ja sen jälkeen se onkin menoo...

Millan: kevät- ja jääkurjenmiekat ovat niitä kevään ensimmäisiä, pikkuruisia, mutta niin ihania. Suosittelen hankkimaan; ei mikään ole niin mukavaa kuin niiden nouseminen vielä viimeisten lumikasojen keskeltä!

pirkko: tämä ei todellakaan ole vielä edes mikään kokoelma. Niitä nimittäin olisi vaikka kuinka monta erilaista ihanaa. Olen vain yrittänyt hillitä itseni, kun olen ajatellut, ettei pihaa iiriksillä voi täyttää, kun ne kukkivat kaikki yhtä aikaa.

Eli HAH, pihan voi täyttää iiriksillä, koska ne kukkivat eri aikoihin.

Voi, mikä autuas tieto. Taidankin heti rynnätä Cayeux Iris -sivuille...

pioni kirjoitti...

Samaa päivää on odotettu täälläkin, ja ihan samasta syystä!
Oikein ihanaa kesälomaa sinulle!