Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.perjantai 27. toukokuuta 2011

Hitsi, kun tulikin sanotuksi "H"

Kun eilisessä kirjoituksessani puhuin niistä heucheroista ja kuunliljoista (Hosta), ajatus jäi hiertämään päätä oikein rankasti. Piti tosissaan jarrutella itseäni, etten olisi siitä paikasta kurvannut lähipuutarhamyymälöihin (ja jos ei niistä löydy, kauemmas) ja kartuttanut keijunkukkakokoelmaani. Sain kuin sainkin mopon sammutetuksi, mutta joku kipinä siellä jäi kytemään, kun tänäänkin meinaa keulia. Siispä kuvaamaan nykyisiä, ettei tarvitsisi mennä hankkimaan uusia (arvannette, ettei tämä paljon auttanut):


Amethyst mist

Mint frost


Mielestäni turhaan "tylsäksi" noteerattu
Palace purple kirjosiniheinän kaverina

Pinot noir eli minun "nimikkokasvini" :-)
Sanottakoon nyt sivuhuomautuksena, että Pinot noir ei kyllä ole minun ykkössuosikkejani siinä alkuperäisessä yhteydessään. Jos joku pinot pitää valita, niin ehdottomasti pinot gris. Ja punaisista vaikka carmenere (onkohan sen nimistä heucheraa...?).

Velvet night (vai nights? Nyt en muista...)

Dale´s strainina siemenestä kasvatettu,
en ole varma nimestä
 Tässä vielä otos sini-violetti-valkoisesta penkistä. Siinä alkaa olla jo vähän ruuhkaa. Yllätyksekseni kuuruohot nousivat jälleen kasvuun; taisivatkin olla L. redivivaa eikä annuaa. No, sepä ei haittaa yhtään, minusta niiden kukka on herkän kaunis ja ihanan värinen. Harmi vain, että joudun siirtämään yhtä niiden vuoksi piiloon jäävää kirjavalehtistä isotähtiputkea sen klassiset 30 senttiä syrjempään.


Tuosta kuvasta näkyy hyvin se, etteivät kuunliljat ole vielä oikein levittäytyneet "kuvauskuntoon". Menee vielä muutama tovi ennen kuin voin tehdä kuvareportaasin niistä.

Tarhakylmänkukat alkavat lopetella kukintaansa ja siirtyä höytyväsiemenvaiheeseen. Tällä oli vähän naama nutturalla sen vuoksi. Olis vissiin halunnut vielä olla nättinä. Vaikka minusta ne höytyväpalluratkin ovat aivan ihania!

4 kommenttia:

~R&T~ kirjoitti...

Voi ihanaa! Upeita Heucheroita sinulla. Muutama noita minunkin pihaani on eksynyt. Tykkään niiden lehdistä ihan hurjasti ja kapeasta korkeasta kukkavanasta. Vaikka se ei ole monen mielestä "mitään". Jouduin juuri omat siirtämään kokonaan kaivuutyön alta väliaikaiseen penkkiin ja en ole pääsyt niitä nyt kuvaamaan. Pikkuhiljaa sateiden virvoittamina alkavat päästä kuvauskuntoon... Kuunliljat on mielestäni myös kauniita. Täyttävät uskollisesti kasvupaikkansa ja nousevat kuitenkin niin myöhään että kevätkukat ehtivät ensin nauttia tilasta.

Saila kirjoitti...

Voi vitsin vimpula miten ihania kuvia. Eikun H - hitsin himpula!
Keijunkukkakokoelmasi on aika hyvä(llä alulla). Mint Frost on paljon samannäköinen kuin tänä keväänä Plantagenista hankkimani Marvelous Marble (mus niin ärsyttää noiden amerikkalaisten kieliasut, kun sen pitäisi olla "marvellous" - stiff upper lip! Mutta kun kyseessä on H. americana niin kai se on ymmärrettävää).
Palace Purple on jo ollut markkinoilla pitkään, se kärsii varmaan vain siitä, että alussa ei ollut muita kuin se niin jengi on "kyllästynyt". Minulla on yksi ihan tavallisen vihreälehtinen, ja on sekin niin kaunis. Jos talvella ei ole lunta niin ne ihanat kaartuvareunaiset lehdet ovat esillä. Ja punaiset, vähän pehmeän punaiset kukat aijai! En tiedä mikä se on, ystävän puutarhasta Kumlingesta saatu.
Tuota violettisinikuunliljapenkkiä, tai siis sen kuvaa, voisin tuijotella ja vaipua nirvanaan. Ihanat kuuruohot! Ostoslistalle!
Kylmäkukka naama nutturalla :-D Ne höytyväpallot on yhtä ihania kuin kukat! Ja viimein keksin tontillanikin niille paikan, niin että ostoslistalle! (Mietin tässä juuri, miten saan autooni mahtumaan kaksi vaahteraa, purppuratuomen ja 30 muuta tainta plus kattomaalit kun ensi kerran tulen saareen :-D)

intopii kirjoitti...

Kiitos molemmille kehuista. Ovat nuo kyllä kauniita <3

R&T: kyllä heucheroiden kukkavanakin on upea, se vain ei ole kovin näyttävä, ja siksi jää aivan turhaan monelta huomaamatta / arvostamatta. Jälleen kerran sanon itseni toistamisen uhallakin: pieni on kaunista!

Saila: Tarkoitatko korallikeijunkukkaa, sitä jossa on ihan kunnolla punaiset kukat, vai jotain muuta vihreälehtistä?

Heucheroiden lajikkeet ovat minulle oikeastaan vähän jo vitsi, niitä on "muka" niin monta ja ainakaan tavallinen katsoja (= minä) ei löydä eroja kaikkien niiden välillä, vaikka kuinka olisi hyvää tahtoa.

Älä ihmeessä ainakaan kuuruohoja osta, kaiva täältä. Niitä riittää. Tai odota syksyyn, lähetän sulle lituskoita "kuita" tulemaan. Kylmänkukkien siemenhöytyviäkin saat vaikka kahmalokaupalla. Mahtuvat autossa pienempään tilaankin ;-)

Pitäisiköhän sun harkita kohta auton "upgreidausta", sen verran melleviä on nuo sun kuljetusoperaatiosi...

Saila kirjoitti...

Hmm höö hmm. Voipi olla, tai sitten joku tarhakeijunkukka, tai sulokeijunkukka. Tyyppi kun harrastaa erikoisuuksia, pihalla on mm. samettisumakkia ja sinisadetta siis vuodet ympäriinsä avomaalla. Tosin en tiedä onko viime talven jälkeen enää... Pitänee tutkia lähemin kohta kun kukkii, lehtiä lähemmin ja kukkien yksityiskohtia jos niistä jotain selviäisi.