Amatööri puutarhaharrastelija, aktiivinen marttailija ja ammattimainen taivaanrannanmaalari kirjoittaa puutarhasta ja muista itselleen rakkaista aiheista.



tiistai 17. huhtikuuta 2012

Grönlannin-risteilyllä.

Lauantaiaamu 14.4.2012 n. klo 8. Maisema laivan ikkunasta.

Voinette eläytyä siihen mykistävän ällistyksen tunteeseen, mikä valtasi mielen tuossa vaiheessa. TUOLTAKO näyttää puutarhamessusää Tukholmassa?

Mainio matkaseurani, Hyvin Samanhenkinen Puutarhasiskoni, tokaisi silmät avattuaan melko laittamattomasti, että ei h..., Grönlannin-risteilyllekö tässä on tultu!!
No ei luojan kiitos. Metrossa maisema jo muuttui toisenlaiseksi...
 ...mutta totuus iski taas avokämmenellä, kun olimme päässeet metro- ja junamatkojen päätteeksi Älvsjön aseman ovista ulos.

(Vahingoniloinen suomalainen minussa hihitteli kyllä itsekseen, että ei se aurinko paista aina ruotsalaisillekaan!!)
Messukeskuksen uumenissa tuli onneksi autuus. (Ja se perisuomalainen kateudenpirukin nosti päätään...) No NÄMÄ ovat Puutarhamessut. Käytävä toisensa perään kauniita, kutkuttavan houkuttelevia messuosastoja. Siemeniä, kukkasipuleita, hyötykasveja, pelargoneja, verenpisaroita, lisää pelargoneja (he todella rakastavat niitä), puutarhakoristeita, koristeiksi soveltuvia hyötyesineitä - tästä hyvä esimerkki käsilaukun muotoon taipuneesta letkusta kantokahvoineen ohessa. Kauniita puutarhatyövaatteita, toinen toistaan ihastuttavampia vaatteita muutenkin (täällä edes ne eivät häirinneet). Huutavat hollantilaiset oli työnnetty hallin takanurkkaan, ja tärkeän roolin olivat niiden sijasta saaneet vaikkapa puutarhalehdet ja -kirjat (Hyvin Samanhenkinen Puutarhasiskoni tutustutti minut mm. uskomattoman kauniiseen ja inspiroivaan Trädgårdsliv-lehteen, josta ostin viisi irtonumeroa siltä seisomalta ja saman tien kirjasin nimeni myös tilaajalistaan. 

Olikohan Allt om Trädgård, joka oli oivaltanut liittää messujen tärkeimmän kapistuksen tilaajalahjakseen. Käytävillä kulki vedettäviä kärryjä jos minkälaisia. Eipä sitä olisi jaksanut ostoksiaan muuten kuljettaakaan. Sieltä nimittäin tehtiin hankintoja.

Me olimme HSP:n kanssa varustautuneet asianmukaisesti jo kotoa lähtiessämme, joten tuo aviisi jäi tilaamatta.
Jos teiltä löytyy kotoa ajoon kelpaamaton polkupyörä (tai edes sen rengas), muutama kaapin perukoilla pölyttyvyä perintökahvikuppi ja valkoista maalia, saatte pienellä näpertelyllä näin soman kukka-amppeli / kattokoristeen.
Tämä taas ei pienellä näpertelyllä synnykään. Thaimaalaistaustainen (näin oletin) ruotsalaisnainen teki näitä... öh... jostakin. Koot olivat mini, minimini ja miniminimini. Aivan uskomatonta käsityötä.
Tässä taas oli käytetty ihan elävää materiaalia seinäkoristeen tekoon. Purjoa, punasipulia, latva-artisokkaa, herneenpalkoja... Tuntui pahalta nähdä ruokaa naulattuna seinään, mutta kaunis asetelma kuitenkin oli.
Kerroksellisia istutuksia, jotka viehättivät säännöllisyydestään huolimatta minun silmääni.

Ja siinäpä kuvani oikeastaan olivatkin. En kertakaikkiaan pystynyt pitäytymään kameran takana, kun halusin elää, eläytyä, kokea ja aistia kaikkea mahdollista. Jo viime vuonna tuumasimme HSP:n kanssa, että messuille pitäisi lähteä kahdeksi päiväksi pakettiauton kera, tänä vuonna lausuimme ajatuksen ääneen uudelleen. Sanookohan kolmas kerta toden?

Lisää messuista voi lukea heidän sivuiltaan täältä.

Mitäkö minun perässä vedettävä ostoskärryni sitten sisälsi kotiin palatessani? Ei mielestäni mitään äärettömän massiivista ostosmäärää, mutta pieniä herkkuja kuitenkin. Niiden Trädgårdsliv-irtonumeroiden ja muutamien esitteiden lisäksi ostin mm. ihanan, sammalenvihreän fleecen, ja pienenpieniä lasipulloja ohuine metalliripustuslankoineen. Hyödyllistä? Fleece. Tarpeetonta? Lasipullot. Mutta molemmat niin ihania...

Kasvilistani on hämmentävän lyhyt.

Phlox paniculata 'Harlequin', kirjavalehtinen, lilakukkainen syysleimu. Kolme kappaletta.
Arrhenatherum elatius ssp. bulbosum 'Variegatum', kirjoheinäkaura. Kaksi kappaletta.
Yksi Ligularia 'Osiris Café Noir', erityisen upeat lehdet omaava nauhus.
Hemerocallis 'Bela Lugosi' ja 'Black Stockings', kaksi upean tummaa violettia päivänliljaa juurakoina, kumpaakin yksi.
Iris hollandicat 'Kings Lion' (joka kai kuitenkin on 'Lion King'), 'Rusty Beauty' ja 'Eye of the Tiger' sipuleina (viisi per lajike).
Siemenperunalajikkeet 'Cherie' ja 'Black Shepherd'

Ja siinä kaikki. Voi, sinne jäivät mm. mahtavat kirjava- ja purppuralehtiset apilat, monet erilaiset heucherat, mittavat määrät pioneita, päivänliljoja, rautaiset köynnöstuet, vallan mainio puutarhakeinulepotuoli yhdelle, sekä se (lähipiirille) kuuluisa joulukuusenjalka. Kyllä, minä näin sen tänäkin vuonna. Tällä kertaa se jäi ostamatta siksi, että myynnissä oli sen ihanan antiikinvihreän sijasta musta jalka. Mutta hurraa, vihreitä on kuulemma ollut myynnissä mm. Billnäsin Rakennusapteekissa. Missä ne tietysti maksavat munavoita verrattuna naurettavan halpaan messuhintaan Tukholmassa.

Voitteko kuvitella: odotan Billnäsin puutarhatapahtumaa entistä kovemmin, ja vain päästäkseni ostamaan joulukuusenjalan.

Tähän pystyy vain puutarha- / jouluentusiasti.

15 kommenttia:

Saila kirjoitti...

No joo. Multa jäi kokonaan huomaamatta tuo kattokruununäperrys. Ja ärkl, sä olet ottanut KUVAN niistä ihanista minikasveista mitä mun piti ostaa! Hitsin pitsi!
terveisin HSP, Grönlanninkin nähnyt

~R&T~ kirjoitti...

Vai Grönlanninristeily :D
Ihania kuvia, kiitos!

P.S. Turun laiva saapuu Tukholmaan aikaisemmin aamulla ja mul on pakettiauto ;)

Eeviregina kirjoitti...

Pääsit sitten Grönlantiin samalla lipulla...
Olisipa ihanaa päästä joskus tuonne messuille! Pitää laittaa mieleen, jospa ensi keväänä...
Aika kuluu nyt koneella puutarhoja katsellen, kun ei paljoa viitsi pihalle vilkuilla. Satoi nimittäin hurjasti lunta eilen ja yöllä.
Pakko päästä vaikka kirppareille tänään, kun ei voi sitä haravaakaan vielä esille ottaa!
Tuo kattokruunu oli jossakin lehdessä näytillä, hauska.
Puutarhahaaveiluja sinulle!

Geranium kirjoitti...

Näyttipä Tukholman-messuilla hyvältä! Ja ulkona näytti suhteessa yhtä pahalta, heh.

Tuonne täytyy ehdottomasti päästä ensi vuonna, ruotsalaiset ymmärtävät kyllä estetiikan päälle hiukan meikäläisiä puutarhamessujen rakentajia enemmän. Tietysti heillä on ollut historiassa aikaa miettiä kauneutta ja koreutta, kun ei ole tarvinnut sodissa rämpiä, eh.

Ja tuo joulukuusenjalka oli aivan mahtava, toivottavasti saat sellaisen vielä hankittua! Samanlaisiin tilanteisiin olen myös joutunut ja niistä opiksi ottanut: viikon takaisella reissulla näin jotenkin ihan oman näköisen käsveskan enkä jättänyt sitä hyllyyn hautumaan :)

Hauska ja hieno blogi sinulla, Intopii, jään jänikseksi hyttiinne ;) Linkitän Talikon ja taikasauvan myös blogiini, jos sopii?

Kepeää keskiviikkoa!

pirkko kirjoitti...

Tässä tosiaankin alkaa vahvistumaan ajatus, että just noille messuille on päästävä. Kiitos kuvista ja kivasta jutusta.
Olisin utelias niiden pienien lasipullojen suhteen? Mä olen kerännyt aimo kasan lasisia pieniä lääkepulloja jotka ajattelin laittaa kirsikkapuuhun roikkumaan mustasta ihuesta rautalangasta ja siksi tämä kiinnostus.

Geranium kirjoitti...

Pirkolle kommentti, että ihanalta kuulostaa lääkepulloideasi, toivottavasti kohta saamme nähdä niitä kirsikkapuusi oksilla...! Hollannissa kukkanäyttelyssä oli myös tuota ideaa, täytyy katsoa, otinko niistä kuvia.

Mistä te ihmiset keksitte kaikki nämä hienot ideat ja osaatte bongata kaikki kauneimmat esineet? Kertokaa, oi!

intopii kirjoitti...

Arvoisa HSP, ehkäpä me ensi vuonna sitten kuljemme käsikynkkää koko matkan, että näemme ainakin sen, minkä toinenkin näkee. (Kuinkahan paljon meillä sitten jää lopulta näkemättä, kun kumpikaan ei näe :-D) Etkö sä ostanut siltä miniskeritaiteilijalta mitään? Voi ei... Onkohan hänellä nettisivut?

R&T: heititpä niin herkullisen tarjouksen, että miten tuosta voi kieltäytyä?? Ängetään Sailan kanssa sun pakuun jossakin välissä ajanjaksolla 11.-14.4.2013. The more the merrier! Paitsi että jos Sailan täytyy herätä Turun laivan saapuessa Tukholman satamaan, voi olla, ettei ole kovinkaan merryä seuraa... Vaan helskuta, ehdotuksesi on kyllä TODELLA houkutteleva. Toivottavasti heitit sen edes puolitosissasi. Olisi ihanaa tavata sinut livenä!!

Geranium: huippua, sinä tulit! Tervetuloa, lämpimästi. Sinulla on ihana blogi, oli ilo löytää se. Tunnuit jotenkin hengenheimolaiselta.

Aivan laittamattomasti todettu, mitä sanoit siitä, että ruotsalaisilla on ollut aikaa satsata kauneuteen, kun ei ole tarvinnut katsella verta ja suolenpätkiä (pardon my French). Just niin!!

Joulukuusenjalka oli kyllä maailman ihanin. Toivon niin, että siitä ei tällä puolella lahtea tarvitse maksaa itseään kipeäksi (messuilla mustan version hinta oli 420 kruunua).

Linkitä sinä Tee&tee ihan mihin tykkäät; olen tosi otettu, jos tekstini jaksavat kiinnostaa <3


Pirkko: otanpa kuvan pulloistani johonkin tekstiini, näet sitten. Ne ovat kyllä ihan tosi sööttejä... Sinä tunnut olevan lääkepulloinesi juuri samoilla linjoilla; suunnitelmasi kuulostaa ihanalta.

pioni kirjoitti...

Ihania juttuja näkyvillä, paitsi tuo sää;)
Meillä muuten on polkupyörän rengas tuossa terassinnurkassa...

intopii kirjoitti...

Pioni: jut nii!

Otapa pyöränrengas ja mummon perintökupit hyötykäyttöön! Tai voi renkaaseen varmaan kiinnittää sopivia saviruukkujakin (tai mitätahansa).

maiju kirjoitti...

Ihania kuvia messuilta :)

intopii kirjoitti...

Kiitos, maiju! Näitä riittää nyt kaikissa "ulkomaanreportteri"-blogeissa :-) Nautiskele.

~R&T~ kirjoitti...

:) tosissani tottakai.
Kaksi vuotta nyt jäänyt väliin, ensi vuonna on päästävä...

Geranium kirjoitti...

Kiitos kauniista sanoistasi, Intopii, tunne on molemminpuolinen!

Ja toivotaan, etteivät nyhdä sinulta liikaa kuusenjalasta. Joulufaneja ei saa rahastaa :)

intopii kirjoitti...

R&T, mä laitan jo autonkeulan kohti Turkua!

Geranium: samaa minäkin toivon. Turhaan varmaankin; tottahan sitä pitää jälleenmyyjän oma osuutensa saada :(

~R&T~ kirjoitti...

:)